Grattis, Tintin!

Idag är det exakt 80 år sedan den första Tintin-strippen publicerades i en belgisk dagstidning. Den strippen skulle så småningom komma att ingå i albumet Tintin i Sovjet och följas av tjugotre äventyr.

Jag kan inte välja ut ett favoritäventyr, men Blå Lotus, Det Hemliga vapnet och dubbelalbumena De sju kristallkulorna - Solens tempel och Månen tur och retur är alla väldigt bra.

Att välja favoritfigur är däremot enkelt. Vem har de snyggaste kläderna, det mest komplexa kärleksförhållandet till Kapten Haddock och de största divalaterna? Jo, naturligtvis Näktergalen från Milano, Bianca Castafiore. Tänk bara på hennes schizoida förhållande till pressen! Och framför allt, hennes underbara triumfnummer: "Ah, je ris", Juvelarian ur Gounods Faust. Tintin och Haddock brukar se så medtagna ut när hon sjunger den och jag har alltid undrat varför. Sjunger hon så illa eller tål de inte opera?

Och här kan du lyssna på Juvelarian, fast inte med Bianca men väl Dame Kiri Te Kanawa, den Nya Zeeländska sopranen. Den berömda Castafioriska insatsen börjar vid 1:08.

Etiketter: