22 april 2009

Lunch på Pilgatan

Idag åt vi lunch på Bokcafé Pilgatan, som ligger bara några kvarter bort. Det är vårt närmaste café och ett väldigt trevligt sådant. Det är integrerat med ett av stans antikvariat, Mingus, och allt är hembakat och väldigt gott. Vi åt smörgåsar med aubergineröra - jättegoda, och var sitt bakverk som efterrätt: rödvinbärskaka och krämbullar.

Extra kul är att man kan dricka sitt kaffe ur koppar med Stig Lindbergs dekor Medicinalranka. De är ganska vanliga på sjukhusen (åtminstone ända tills man här i Umeå införde det gräsliga Steamplicity-systemet) men man ser dem sällan någon annanstan. Man kanske skulle börja samla?

Och en utmärkt avslutning på lunchen är förstås att få gå in i antikvariatet. Jag är på jakt efter mer med Dorothy Sayers. Hon är underskattad.

8 kommentarer:

 1. Är det inte så att Medicinalranka är ritad speciellt för sjukhus? Orkar inte plocka fram böcker och kolla, men jag tror det. Den fanns på långvårdssjukhuset där jag jobbade som biträde efter gymnasiet och under alla somrar när jag pluggade på universitetet.

  SvaraRadera
 2. Jamen det kanske är så. Nånstans har jag sett den kallas Spri-servisen, efter salig Sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut också!

  SvaraRadera
 3. Utgångspris 35 kr för en kopp med fat på Tradera ;) Blev bara tvungen att kolla upp det!
  /Traderanörden

  SvaraRadera
 4. Var den blå eller brun? Vi har en assiett, en tallrik och en djuptallrik i brunt som jag fått av en snäll barnsköterska en gång!

  SvaraRadera
 5. I boken Tusenkonstnären Stig Lindberg av Gisela Eronn benämns Medicinalväxter även som sjukhusservisen. Den tillverkades 1948-1976 i benporslin med brun eller blå dekor.

  Här finns en tråd om Medicinalväxter: http://www.precisensan.com/antikforum/showthread.php?t=15896

  Det finns alltså litet olika påståenden om att de olika färgerna skulle ha använts för landstinget respektive kommunen eller för pasienter respektive personal.

  SvaraRadera
 6. Patienter menade jag förstås!

  SvaraRadera
 7. Det var den blå varianten

  SvaraRadera
 8. De är väldigt snygga bägge två faktiskt! Men kan det verkligen stämma att färgerna berodde på vilka som åt? De jag har kommer direkt från en utrangering på en vårdavdelning.

  SvaraRadera