Växeln monterad, fixad och igång

Nu sitter vår telefonväxel på plats och är inkopplad. Det är en LM Ericsson ARD 636 från 1972. Växeln är ursprungligen en lokaltelefonväxel (PAX) för 30 anknytningar med 4 samtidiga samtalsmöjligheter.

Men allt kan förbättras! I Åbo finns ett elektromekaniskt geni, inget mindre, som heter Anders J. Han har tillverkat en reläsats för centralledningar och monterade in den i måndags. Med hjälp av den har vi kopplat in vårt vanliga telefonnummer i växeln.

Dessutom har han ändrat nummerserierna i registret (växelns 'hjärna' som tar emot impulser från fingerskivorna och ställer in väljaren, där själva hopkopplingen sker), monterat in en ny, elektronisk signalgenerator (som skapar kopplings-, ring- och upptagettonen) samt gjort en mängd småjusteringar i hela växeln.

Vi ringer nu utan problem mellan rummen. När vi vill ringa ut slår vi nollan för centralledningen. Med samma siffra kan man parkera ett externsamtal och ta tillbaka det igen. Som extra finess finns två kontrollampor i hallen: en röd för säkringsfel, en gul som lyser när det pågår samtal på centralledningen. Väldigt stiligt!

På videon ser man hur muntert växeln knattrar när man ringer i den.

Etiketter: