Spritstenciler från Facit Plento

Många som gick i skolan under första halvan av 1980-talet och tidigare minns säkert de spritdoftande stencilerna med ljuslila text.

Processen kallas spritduplicering eller hektografering. Jag har länge velat ha en sådan apparat, och så i söndags kom den, spritduplikatorn “Facit Plento”. Den här har stått på en värmländsk pastorsexpedition och skulle kastas.

Nu har jag provkört den lite och den funkar bra.

Man börjar med att framställa ett origram, vilket är originalet som kopiorna trycks från. Origrammet är ett vaxat papper med ett färgblad bestruket med lila anilinfärg. När man skriver på origrammets framsida, avsätts anilinfärgen spegelvänd på origrammets baksida.

Med apparaten kom kartongvis med origram av märke "Hekto-Chic”, tillverkade på Rosendahls fabriker i Filipstad.

När origrammet är färdigt sätter man in det i apparaten med den spegelvända texten utåt. Avdragspapperen matas genom maskinen. Först fuktas de med sprit och sedan pressas de mot origrammet. Då löses lite av anilinfärgen upp från origrammet och hamnar på avdragspapperet.

Spriten man använder är lika delar isopropanol och metanol. Färghandeln kunde bara sälja 20-litersdunkar isopropanol för hiskeliga summor, så än så länge har vi kört med t-sprit, som tyvärr inte luktar lika gott och torkar lite för långsamt för att det ska bli perfekta avdrag. När jag fått tag i rimligare mängder isopropanol återkommer jag med en provkörning.

image

image 

image

Etiketter: ,